Vem är jultomten

Alla vet hur tomten ser ut: han är stor och tjock, har vitt skägg och röda byxor och en stor röd jacka, han har vitt skägg och är snäll och go. Han kommer med julklappar på julafton, under förutsättning att man har varit snäll...det vet ju alla! Men vad som kanske inte är allmän kunskap, är att tomten faktiskt har funnits på riktigt.

Uppkomsten till Santa Claus

Det fanns nämligen en man, på 300-talet, som har gett upphov till tomtemyten. Den mannen hette Nikolaus och han var biskop i Mindre Asien (dagens Turkiet), där han enligt sägnen gjorde många goda gärningar. Han räddade familjer från fattigdom vissa hävdade att han kunde väcka döda och rädda sjömän från stormar. Efter sin död den 6 december helgonförklarades han. Så föddes St. Nikolaus, kanske mer känd som St. Nick, eller Santa Claus. I många katolska länder firar man därför hans dödsdag, 6 december, lika mycket som vi i Sverige firar julafton. St. Nikolaus generositet har gett upphov till vår sed att ge varandra presenter på julafton.

Tomten kom till Sverige

Tillsammans med två andra, svenska, traditioner, julbocken och gårdstomten, har St Nikolaus formats till ”vår” tomte, kan man säga. Julbocken var traditionellt sedd som St. Nikolaus följeslagare. I Sverige delade julbocken ut presenter från 1700-talet, eller rättare sagt, man klädde ut sig till julbocken, som vi idag klär ut oss till jultomten.

Tomtar fanns i svensk folktro även på 1700-talet och innan, men då i form av gårdstomten. Det var en liten gråklädd tomte som man litade på tog hand om gårdens djur och människor och såg till att allt på gården funkade som det skulle. För att hålla sig väl med gårdstomten ställde man ut mat, som ett slags offer, för att tomten skulle ta hand om gården. Denna tradition lever som bekant kvar idag, då många ställer ut gröt till jultomten.

Vem illustrerade vår tomte

Det var Jenny Nyström som gjorde ”vår” tomte, på papperet. Hon illustrerade två dikter på 1800-talet, som båda knöt ihop gårdstomten med midvinterfirandet. Så började vi förknippa tomten med julen. På 1900-talet började Jultomten dela ut paket, istället för julbocken. Och för de som tycker att Coca-colatomten, är ytterligare ett tecken på hur amerikaniserad vår värld är, bör tilläggas att även den som tecknade den, numer standardiserade världsbilden av tomten, var svensk!

12 Oct 2020

/till-kampanjen.png

Fjärrutlösare till mobilen 😍

En trådlös fjärrkontroll som gör det enklare att ta bilder med din smartphone. Kompatibel med både iOS och Android, ansluter den via Bluetooth och har en räckvidd på upp till 10 meter.

39 kr hos Coolstuff.se

/fjarrutlosare-till-mobilen.jpg

Smart vitlökspress

Äntligen har det kommit en genomtänkt och smart vitlökspress som underlättar för oss kockar i köket! Du slipper nu skala vitlöken, bara lägg i och presse ut. Efter detta har du ett smart verktyg på vitlökspressen som gör rengöringen till ett nöje! Detta är en utav mina favoriter bland de julklappar för 2023.

Finns hos Smartasaker.se

/vitlokspress-julklapp.jpg

Den smarta popcornskålen

Vem gillar inte popcorn? Därför sätter vi denna som årets julklapp 2019! Blir precis som kastrullpopcorn, fast i micron. Perfekt att köpa och sedan bestämma vem som ska få den. Spelar ingen roll ifall du ger den till din flickvän mamma eller pappa.

Kolla in den smarta Popcornskålen!

/popcornskalen.jpg

Potato Twister

Rolig julklapp till mamma eller pappa. Gör midagen lite roligare och godare. Kan lova att middagsgästerna kommer bli imponerade utav denna tuffa skapelse gjord av potatis. 

Finns hos Coolstuff.se

/rolig-julklapp.jpg

Roligaste familjespelet som leder till gapskratt?

Ett spel kan man alldrig få för mycket utav ifall man inte kommer på något bra att ge bort i julklapp. Ett spel behövs alltid på parmiddagar och fester. En julklapp perfekt att ge bort till vänner och familj. Därför blir mitt julklappstips Lip Twister. Roligt familjespel som kommer ge många roliga kvällar av skratt.

Finns hos Spelexperten.se

/lip-twister-mouthguard-challenge-6.jpg

Väckarklocka med gryningssimulator

Känner du någon som avskyr tradionella väckarklockor? Här kommer den snälla väckarklockan som väcker dig lite mer bekvämt via en gryningssimulator där ljuset sakta tänds upp. Du vaknar även upp till fågelkvitter eller andra naturljud. En perfekt julklapp till den morgontrötte. 

Denna coola väckarklocka finns hos Coolstuff.se

Roliga muggar

Detta är dom tyska känslomuggarna som skojjar till det på frukostbordet. Du hittar tre olika humör. Ge bort den mugg i julklapp som passar bra till den som du dricker ditt frukostkaffe med. Dessa roliga motiv finns också att hitta på skålar.

Finns hos Coolstuff.se

/julklapp-rolig-mugg.jpg

Rolig flaskhållare med kedja

Ett bra julklappstips till både mamma och pappa eller till den inredningsintresserade. Nu kan man servera vinet på ett roligare vis. En rolig julklapp tycker vi och vill därför placera upp den på topplistan för 2023. Perfekt gåva att ge bort till den som även har allt.

Hitta den hos Coolstuff.se

Varma gosedjur - perfekt julklapp till barnen!

Alla barn älskar söta små gosedjur. Dessa små nallar kan man även värma upp i mikron, något som blir väldigt mysigt under vinterns kalla nätter. Värm denna lilla nalle i 1,5 min och du har en varm nalle i 2 timmar.

Finns hos Bluebox.se

/nalle-i-mikro.jpg

Keyfinder - Julklappen till den med kort minne

Alla känner vi någon som inte lägger nycklarna på samma ställe varje gång de kommer hem. Eller någon med väldigt kort minne som hela tiden springer runt och leter efter sina nycklar. Kanske detta skule vara en perfekt julklapp isåfall? Bara klicka på kontrollen och nyckeln är funnen! Dock finns ju risken att kontrollen också försvinner.

Finns hos Smartasaker.se

Batman morgonrock

Perfekt julklapp till pojvän eller till pappa. Perfekt att ge bort till den som älskar superhjältar. Eller om du själv vill ha en hemma. Annars är det en väldigt rolig julklapp som kan skapa lite skratt. Och kan komma till användning under vinterns kalla mornar.

Morgonrocken hittar du hos Roligaprylar.se

 /julklapp-morgonrock.jpg

 

Magiskt vinställ

En bra julklapp till vinälskaren som behöver någon plats till sin favorit vinflaska. Detta roliga och magiska vinställ har den perfekta vinkeln för att hålla tyngdlagen på plats. Detta vinställ är tillverkat i trä med en läder look.

Finns hos Coolstuff.se

 /roligt-vinstall.jpg

Toalett basketkorg

Att gå på toaletten kanske inte är direkt kul. Men släng upp en basketkorg med 3 st bollar till. Då kan jag lova att visiten blir desto roligare. Självklart kan du spela basket i alla hemmets rum. Detta kan vara en bra gåva att ge till en sportintresserad kille eller tjej.

Till basketkorgen

 /liten-basketkorg.jpg

Nyhetsbrev

Facebook

blogglista.se