Tomtens renar

/renar.png

Det är ett ganska slitigt jobb, att ta sig runt till alla barn i hela världen under 24 timmar, men det är vad Tomten måste göra varje år. Då är det bra att ha hjälp. För låt oss vara ärliga; hur bra Tomten än är, så kan han inte hinna själv, framför allt inte med den fysiken han faktiskt besitter. Till sitt förfogande har han följaktligen en släde, som några renar drar över himlen och ser till att han får jobbet gjort. Dessa osjungna hjältar, renarna, de vi egentligen har att tacka för våra julklappar, har vi lite mer information om här.

Vad heter tomtens renar

Renarna nämns för första gången i en dikt från 1832, som heter A Visit from St. Nicholas. I brist på bra svenska namn på dem, kommer vi att referera till dem, med sina amerikanska namn: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder samt Blitzen. Det finns även en nionde ren, som egentligen inte tillhör det posse som Tomten vanligen omger sig med, men vars fysiska attribut tilltalade Tomten så till den milda grad, att han formligen sköt upp i toppen av hierarkin. Han heter Rudolf och har ofta fått epitetet med röda mulen, eftersom hans mule var röd. Då han en natt använde sin mule för att lysa upp vägen, blev han alltså den mest kända renen, trots att ingen hade hört talas om honom förrän 1939, då han nämndes i en julvers. Alla vet vem Rudolf är. Om Rudolf var impopulär innan, för sin röda mule, så kan man säga att han inte låg högst på de andra renarnas lista efter att ha snott hela rampljuset från dem.

Mer rolig information om renarna

Nog om Rudolf. De åtta originalrenarna ska också få sin presentation. Det väldigt sammansvetsade teamet som sedan länge har dragit Tomtens släde, leds i stort av Dasher, Donder och Blitzen. Det är med sina kombinerade egenskaper som dessa klippor leder och inspirerar de andra renarna. Dasher är den riktiga klippan, om någon känner sig osäker, är det här de finner en lugn hamn, han klarar biffen, helt enkelt. Donder och Blitzen är de som planerar, de spenderar många sömnlösa kvällar med att lägga ut en rutt att följa som är effektiv och gör att Tomten hinner hem till alla barn. Blitzen är den som dessutom driver framåt, när de väl är i luften. Det är han som styr. Häri ligger den stora konflikten; Blitzen var alltid den självklara som först i ledet när släden ska dras, men sedan Rudolfs intåg, har han alltså fått stryka på foten, något som ofta skapar diskussion i renfållan. En diskussion som Blitzen sällan vinner. Musklerna i operationen är utan tvekan Prancer, en kille som under sin uppväxt fått utstå spott och spe för sitt något fjolliga namn, men som inte lät sig nedslås, utan kom tillbaka och tränade upp sig. Han är numer en ovärderlig del av slädteamet; utan hans styrka skulle de andra aldrig orka hålla Tomten i luften. Med risk för att låta politiskt inkorrekta, måste vi nog tyvärr påstå att gruppens kvinnor, Dancer och Vixen, nog mer har rollen som eyecandy åt de manliga renarna. Cupid och Comet är inte heller några nyckelspelare när det gäller själva dragandet. De ser däremot till att hålla humöret uppe i teamet, de är gruppens två jokesters, clownerna vars fräcka vitsar och practical jokes gör att kamraterna orkar med sitt slit!

Har någon sett tomtens renar??

Då de aldrig har fångats på bild, har man varit tvungen att förlita sig på tecknare för att illustrera Tomtens renar. Detta innebär att de har många ansikten, vilket i sin tur leder till diskussioner. Just nu rasar en debatt, likt en skogsbrand, på nätet, om huruvida renarna är ”riktiga” renar, eller om de egentligen bara kallas renar, men har mer anatomiskt gemensamt med antiloper och gazeller. Vi väljer inte sida, utan konstaterar att det här kommer människor nog alltid tvista om. Hur som helst, hoppas vi att ni nu fått en nyanserad bild av vilka renarna är och hur stor roll de faktiskt har i vårt julfirande!

28 Oct 2020

/till-kampanjen.png

Fjärrutlösare till mobilen 😍

En trådlös fjärrkontroll som gör det enklare att ta bilder med din smartphone. Kompatibel med både iOS och Android, ansluter den via Bluetooth och har en räckvidd på upp till 10 meter.

39 kr hos Coolstuff.se

/fjarrutlosare-till-mobilen.jpg

Smart vitlökspress

Äntligen har det kommit en genomtänkt och smart vitlökspress som underlättar för oss kockar i köket! Du slipper nu skala vitlöken, bara lägg i och presse ut. Efter detta har du ett smart verktyg på vitlökspressen som gör rengöringen till ett nöje! Detta är en utav mina favoriter bland de julklappar för 2023.

Finns hos Smartasaker.se

/vitlokspress-julklapp.jpg

Den smarta popcornskålen

Vem gillar inte popcorn? Därför sätter vi denna som årets julklapp 2019! Blir precis som kastrullpopcorn, fast i micron. Perfekt att köpa och sedan bestämma vem som ska få den. Spelar ingen roll ifall du ger den till din flickvän mamma eller pappa.

Kolla in den smarta Popcornskålen!

/popcornskalen.jpg

Potato Twister

Rolig julklapp till mamma eller pappa. Gör midagen lite roligare och godare. Kan lova att middagsgästerna kommer bli imponerade utav denna tuffa skapelse gjord av potatis. 

Finns hos Coolstuff.se

/rolig-julklapp.jpg

Roligaste familjespelet som leder till gapskratt?

Ett spel kan man alldrig få för mycket utav ifall man inte kommer på något bra att ge bort i julklapp. Ett spel behövs alltid på parmiddagar och fester. En julklapp perfekt att ge bort till vänner och familj. Därför blir mitt julklappstips Lip Twister. Roligt familjespel som kommer ge många roliga kvällar av skratt.

Finns hos Spelexperten.se

/lip-twister-mouthguard-challenge-6.jpg

Väckarklocka med gryningssimulator

Känner du någon som avskyr tradionella väckarklockor? Här kommer den snälla väckarklockan som väcker dig lite mer bekvämt via en gryningssimulator där ljuset sakta tänds upp. Du vaknar även upp till fågelkvitter eller andra naturljud. En perfekt julklapp till den morgontrötte. 

Denna coola väckarklocka finns hos Coolstuff.se

Roliga muggar

Detta är dom tyska känslomuggarna som skojjar till det på frukostbordet. Du hittar tre olika humör. Ge bort den mugg i julklapp som passar bra till den som du dricker ditt frukostkaffe med. Dessa roliga motiv finns också att hitta på skålar.

Finns hos Coolstuff.se

/julklapp-rolig-mugg.jpg

Rolig flaskhållare med kedja

Ett bra julklappstips till både mamma och pappa eller till den inredningsintresserade. Nu kan man servera vinet på ett roligare vis. En rolig julklapp tycker vi och vill därför placera upp den på topplistan för 2023. Perfekt gåva att ge bort till den som även har allt.

Hitta den hos Coolstuff.se

Varma gosedjur - perfekt julklapp till barnen!

Alla barn älskar söta små gosedjur. Dessa små nallar kan man även värma upp i mikron, något som blir väldigt mysigt under vinterns kalla nätter. Värm denna lilla nalle i 1,5 min och du har en varm nalle i 2 timmar.

Finns hos Bluebox.se

/nalle-i-mikro.jpg

Keyfinder - Julklappen till den med kort minne

Alla känner vi någon som inte lägger nycklarna på samma ställe varje gång de kommer hem. Eller någon med väldigt kort minne som hela tiden springer runt och leter efter sina nycklar. Kanske detta skule vara en perfekt julklapp isåfall? Bara klicka på kontrollen och nyckeln är funnen! Dock finns ju risken att kontrollen också försvinner.

Finns hos Smartasaker.se

Batman morgonrock

Perfekt julklapp till pojvän eller till pappa. Perfekt att ge bort till den som älskar superhjältar. Eller om du själv vill ha en hemma. Annars är det en väldigt rolig julklapp som kan skapa lite skratt. Och kan komma till användning under vinterns kalla mornar.

Morgonrocken hittar du hos Roligaprylar.se

 /julklapp-morgonrock.jpg

 

Magiskt vinställ

En bra julklapp till vinälskaren som behöver någon plats till sin favorit vinflaska. Detta roliga och magiska vinställ har den perfekta vinkeln för att hålla tyngdlagen på plats. Detta vinställ är tillverkat i trä med en läder look.

Finns hos Coolstuff.se

 /roligt-vinstall.jpg

Toalett basketkorg

Att gå på toaletten kanske inte är direkt kul. Men släng upp en basketkorg med 3 st bollar till. Då kan jag lova att visiten blir desto roligare. Självklart kan du spela basket i alla hemmets rum. Detta kan vara en bra gåva att ge till en sportintresserad kille eller tjej.

Till basketkorgen

 /liten-basketkorg.jpg

Nyhetsbrev

Facebook

blogglista.se