Ge bort aktier i julklapp

Vi kan se hur julhandeln bara ökar sin försäljning år ut och år in. Alla vill köpa något fint till nära och kära. Men är inte vissa av våra julklappar lite onödiga? Speciellt när släkt och vänner köper julklappar till sina barn. Självklart ska barnen få roliga julklappar att leka med, men jag tror inte antalet gör barnet lyckligt. Läste för ett tags sen en artikel om att investera till barnen. Där kan man läsa om hur små pengar växer och blir stora genom ränta på ränta effekten. Med endast 300 kr i månaden kan du ge ditt barn möjligheten att köpa en fin bostadsrätt när åldern senare är inne.

Skapa ett konto på Avanza

Det enklaste är att du som förälder skapar ett konto på exempelvis Avanza Bank. Där kan du skapa ett investeringskonto (ISK). Då betalar du en väldigt liten del skatt varje år som automatiskt betalas in på deklarationen varje år. Barnet behöver betalar alltså lite skatt varje år på sina pengar och behöver ej därför betala 30 % i vinstskatt den dagen pångarna ska användas. 

Du kan sedan skicka ut ditt barns konto nummer till familj, släkt och vänner och ge dem möjligheten att istället köpa aktier eller fonder istället för julklappar. Nu menar inte jag att barnet enbart ska få en massa aktier varje år, utan istället köpa båda delarna. 

Vilka aktier och fonder ska man köpa

Du kan exempelvis köpa en fond som heter Avanza Zero. Denna fonden har inga avgifter vad det gäller köp och sälj samt förvaltningsavgifter. Den innehåller flera av de svenska storföretagen och följer utvecklingen på den svenska börsen. Kan också tipsa om investmentbolag likt Investor, Lundbergföretagen B, Industrivärden. Det finns även flera bra investmentbolag, men detta är en bra start till dina barn. I början tycker jag man ska undvika att köpa aktier ifall man inte vill sitta och hålla koll på utvecklingen. Mitt råd är att köpa fonder och investmentbolag för att utvecklingen kommer bli bättre på långsikt ifall du nu inte har stor kunskap i ämnet.

 /investera-till-barnen.jpg

 

4 maj 2017